måndag 27 februari 2012

Motion 6:2012. Motion om att Centerpartiet i regeringssamarbete och media driver en humanitär flyktingpolitik



Motion 6:2012
Motionär: Bengt Almstedt och Östermalmsnätverket
Motion om att Centerpartiet i regeringssamarbete och media driver en humanitär flyktingpolitik

”Regeringens akilleshäl är hjärtlösheten” skriver Lena Melin i Aftonbladet (15/12 2011).
Flera viktiga reformer de senaste åren har gagnat Sverige. Men flera av dessa reformer har kritiserats med hjälp av anekdotiska argument: ett tragiskt människoöde används för att plocka politiska poäng. Sjukförsäkringsfrågan är en reform som framställts som ett exempel på Alliansens hjärtlöshet. Men även migrationspolitiken och migrationsverkets arbete har kritiserats för hjärtlöshet. Än är det en gammal sjuk mormor som utvisas till Ukraina, än är det en kristna som utvisas till Irak eller migrationsverkets taffliga hantering av arbetskraftsinvandring.

Detta är en möjlighet för Centerpartiet att kliva fram och tydligt framträda som det parti som driver Sveriges mest humanitära migrationspolitik. Det finns flera skäl till att Centerpartiet skall göra detta:

1) Det motsvarar allt sedan Carl Berglunds upprop 1910 vårt politiska arv att verka för samhällsgrupper utan stöd, eller tydlig röst. En sådan grupp är idag de asylsökande och i Sverige nyanlända. 2) Sveriges demografiska utveckling visar att Sverige behöver ökad invandring. 3) Centerpartiet driver idén om ”Nybyggarlandet Sverige”. 4) Vid partistämman i Åre 2011 beslutades att partiet skall verka för att Sverige skall använda sig av de undantagsmöjligheter som ges i Dublinfördraget § 15: ”så att det klarläggs att Migrationsverket ska använda sig av undantaget mot att skicka tillbaka asylsökande till första landet om detta land bryter mot grundläggande internationella åtaganden och inte uppfyller FN:s mottagandekrav” (Åre 7:4,8), vilket i fallet Grekland redan sker.

Dublinfördraget ger emellertid i den så kallade suveränitetsklausulen (§ 3:2) ytterligare undantagsmöjligheter. Där ges ett land möjlighet att själv ”pröva asylsökande från tredje land även när sådan skyldighet enligt förordningen inte föreligger”.
Vi i Östermalmsnätverket föreslår därför,

Att Centerpartiet gör en humanitär migrationspolitik till en av sina tydliga profilfrågor i media, inom Alliansen och i valarbetet inför 2014.

Att Centerpartiet verkar för att regeringen i målstyrning och regleringsbrev till Migrationsverket tydligt formulerar humanitära riktlinjer för en generös tillämpning av § 3:2 i Dublinfördraget.

/Östermalmsnätverket

Motionssvar: Stina Bengtsson (inväntar svar då hon vill överlägga med Abir först som är utomlands, åter Stockholm och Sverige på söndagen den 11é mars)

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

En human och rättssäker asylpolitik är en väldigt viktig fråga, inte bara ur svenskt perspektiv utan också ur ett liberalt perspektiv.
Liberalismen bygger på frihet och människors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter samt på individens rätt och frihet före kollektivets. Liberalismen bygger också på de mänskliga rättigheterna, deras odelbarhet och solidaritet människor emellan.
Motionären yrkar på att "Centerpartiet gör en humanitär migrationspolitik till en av sina tydliga profilfrågor i media, inom Alliansen och i valarbetet inför 2014 och att Centerpartiet verkar för att regeringen i målstyrning och regleringsbrev till Migrationsverket tydligt formulerar humanitära riktlinjer för en generös tillämpning av § 3:2 i Dublinfördraget".
Förordningar och direktiv från EU är viktiga instrument för sammanhållningen och harmoniseringen av medlemsländernas förutsättningar. Centerpartiet tycker att det är viktigt att alla länder följer de gemensamma reglerna och skapa en gemensam grund.
Centerpartiet har i tidigare skeden kritiserat medlemsländers omänskliga hantering och behandling av asylsökanden. I några länder är inte asylprövningen mänsklig eller rättssäker. Det är av stor vikt att den europeiska unionen alltid står upp för de mänskliga rättigheterna och de demokratiska principerna.

Stockholmcenterns distriktsstyrelse tycker det är mycket problematiskt att Migrationsdomstolarna och Migrationsverket konsekvent väljer att tolka lagen snävt. Det är riktigt bekymmersamt att det lagliga utrymmet inte används fullt ut och att system nästan alltid får gå före människan.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att bifalla motionen.

Att uppdra åt distriktsstyrelsen att sända motionen vidare till Centerpartiets

Kommittégrupp 3 föreslog stämman besluta:

Att bifalla motionen.

Att uppdra åt distriktsstyrelsen att sända motionen vidare till Centerpartiets riksdagsgrupp, idéprogramsgrupp och riksstämma.

Samt föreslog nytt yrkande:

Att ge uppdrag åt DS att tillsätta en arbetsgrupp med syfte att förstärka arbete och kommunikation i migrations- och integrationsfrågor.

Talare, reservationer och yrkanden.
Stina Bengtsson påpekade tryckfel i motionstexten vid motion 6.

Stämman beslutade:

Att bifalla kommittégruppens förslag till beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar