måndag 27 februari 2012

Motion 10:2012. T-station Roslagstull m.m.




Motion 10:2012
Motionär: Mats Flodin, Östermalmsnätverket, Innerstadsavdelningen
Motion: T-station Roslagstull m.m
Sedan T-banas röda linje byggdes ut mot Mörby 1978 har stora förändringar skett längs linjen. Största förändringen är att tomrummet mellan Valhallavägens slut och universitetet har byggts ut med dels Ruddammens stora bostadsområde och andra bostäder samt en lång rad universitetsinstitutioner och kontor i Albanoområdet. Mellan T-station Tekniska högskolan och T-station Universitetet finns en lång sträcka utan stationer som går just under detta område. 
Mitt i detta område skulle en T-station kunna placeras. Den skulle då också hamna nästan precis i den långa luckan mellan befintliga T-station Tekniska högskolan och T-station Universitetet. Vidare skulle en rullbandsbana under jord (som vid T-centralen, fast längre och indelad i flera sektioner) kunna byggas till Karolinska sjukhuset, som ligger bara c:a 1 km från den nya stationen. Sådana banor har väldigt stor kapacitet och är vanliga utomlands, t ex. vid flygplatser och inom städer. Det skulle då gå att färdas från Karolinska till T-station Roslagstull på bara några minuter och dessutom utan väntetid samt bekvämt också för rörelsehindrade.  Till rullbandet skulle också kunna finnas flera nedgångar längs vägen, t ex vid Sveaplan och Norrtull. Detta skulle i princip lösa frågan om Karolinskas anslutning till tunnelbanenätet.
Utifrån ovanstående yrkar jag:

Att Centerpartiet verkar för att det utreds om en T-station kan byggas vid Roslagstull

Att Centerpartiet verkar för att möjligheterna att bygga en rullbandsbana från Karolinska till T-stationen Roslagstull utreds.
/Mats Flodin
/Östermalms nätverk
/Centerpartiets innerstadsavdelning, Stockholm

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Motionären föreslår att en ny station öppnas längs röda linjen mellan Tekniska Högskolans respektive Universitetets stationer, samt att rullbandsbana anläggs från den nya stationen till Karolinska sjukhuset.

Centerpartiet är alliansens t-baneparti och till skillnad från vissa andra partier innebär det att vi inte bara driver frågan i media utan även i förhandlingarna inom alliansen. De viktigaste frågorna i närtid är utbyggnad av blåa linjen till Nacka samt Barkarby, samt t-bana till Hagastaden/Karolinska sjukhuset. Men mycket kan också göras för att öka kapacitet och nytta av det befintliga t-banenätet.

Motionärens förslag förtjänar att övervägas. Det är långt mellan de befintliga stationerna och de nordligaste kvarteren av stadskärnan har relativt långa avstånd till t-banestation. Mot förslaget talar dock att närområdet i tre riktningar är glest bebyggt samt att restiderna för resenärer längre ut på linjen förlängs, liksom förstås de omfattande kostnader och trafikstörningar ett dylikt projekt skulle innebära.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att anse motionen besvarad

Att motionen översänds till Centerpartiets kommun- och landstingsgrupper för kännedom.

Kommittégrupp 2 föreslog stämman besluta:

Att anse motionen besvarad.

Att motionen översänds till Centerpartiets kommun- och landstingsgrupper för kännedom.

Stämman beslutar:

Att bifalla kommittégruppens förslag till beslut.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar